Składniki:

40 dag makaronu rurki
3 filety anchois
1 ząbek czosnku
1 średni przecier pomidorowy
1 łyżka kaparów
1 puszka tuńczyka
2 łyżki oliwy
Oregano
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
100 ml białego wina
Sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron rurki (penne)ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente i odcedzić.
Czosnek obrać i drobno posiekać. Anchois opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na kawałki. Oliwę wlać na patelnię i rozgrzać, podsmażyć na niej czosnek i anchois, dodać przecier pomidorowy, kapary. Doprawić oregano i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszać z białym winem i jeszcze chwilę pogotować.
Tuńczyka odcedzić, rozgnieść widelcem i podgrzać razem z makaronem i sosem, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.