Rate this post

Dieta w chorobach wątroby i Dieta odkwaszająca

Idealna dieta

Wątroba jest niezwykle ważnym organem w organizmie ludzkim, bez którego żaden człowiek nie mógłby przeżyć. I choć posiada niesamowite zdolności do regeneracji, w przypadku poważnego obciążenia i uszkodzenia, szkody mogą być nieodwracalne. Dlatego też choroby wątroby nie powinny być nigdy lekceważone i w przypadku wykrycia, codzienny styl życia osoby chorej powinien być tak zmodyfikowany, aby pozwolić na zadbanie o ten bardzo delikatny narząd. A najprostszym sposobem żeby to zrobić jest zmiana diety na odpowiednią.
Dieta w chorobach wątroby opiera się na produktach lekkich, łatwych do przetrawienia i przyswojenia przez organizm. W obecnych czasach często stosowana jest też dieta odkwaszająca.
Dieta odkwaszająca zazwyczaj opiera się na odstawieniu produktów mięsnych, ponieważ to ich spożycie przyczynia się do zakwaszania organizmu.
Dieta odkwaszająca pozwoli na przywrócenie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej jaka panuje w organizmie i przez to odciąży chorą wątrobę, dając jej więcej czasu na regenerację.