Rate this post

Z każdym rokiem, świadomość społeczna dotycząca zdrowego stylu życia i odżywiania wzrasta. Na naszych stołach coraz więcej miejsca zajmuje żywność ekologiczna. Jest to żywność, wyprodukowana w ekologicznych rolnictwach. Musi ona spełniać wiele restrykcyjnych norm, by można o niej powiedzieć w ten sposób. Szczególny nacisk kładzie się na to, by przy produkcji wyeliminować nawozy sztuczne i pestycydy. Żywność ekologiczna, to nie tylko zdrowie na naszych talerzach. Produkcja jej nie ma szkodliwego wpływu na środowisko, nie zanieczyszcza go.

Ustawa o rolnictwie ekologicznym, reguluje wszystkie normy, które spełniać powinna żywność ekologiczna. Konsumenci mają więc pewność, że produkt kupiony z certyfikowanej hodowli, czy uprawy, jest najwyższej klasy. Nie zawiera szkodliwych substancji, które mają chorobotwórczy wpływ na nasze zdrowie.

Rynek żywności ekologicznej wciąż prężnie się rozwija. Co za tym idzie, mamy większą dostępność do zdrowej żywności. Należy więc z tego korzystać i wybierać produkty sprzyjające naszemu zdrowiu i ekologii.