Gdy jesteśmy przeziębieni, lub gdy męczy nas grypa czy inny wirus, szybko sięgamy po różnego rodzaju witaminy, aby wzmocnić nasz organizm. Wiemy bowiem, że dostarczając do organizmu zdrowe składniki, szybciej się on regeneruje i jest odporniejszy na kolejne zachorowania. W praktyce bowiem, to co jemy w dużym stopniu przekłada się na pracę jelit, a od nich z kolei zależny jest w dużej mierze stan naszej odporności. Bo odporność rodzi się właśnie w jelitach. Dlatego też warto nie tylko w okresie choroby dbać o to, co jemy.
Jeśli chcemy przez cały rok naturalnie podnosić odporność, powinniśmy zmienić nawyki żywieniowe i zrezygnować z produktów, które zalegając w jelitach, detoksykują organizm. Alternatywą dla nich jest natomiast zdrowa żywność. Pozbawiona sztucznych wzmacniaczy smaku, wyprodukowana na bazie naturalnych nawozów, zawiera maksimum zdrowych składników i wolna jest choćby od metali ciężkich. Taka żywność pomaga jelitom produkować komórki odpornościowe, a tym samym pomaga nam bronić się przed bakteriami i wirusami.