W trakcie wielu prowadzonych badań udowodniono dobroczynny wpływ kwasów omega 3 na zdrowie oraz prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Istnieją również badania, które sugerują, że kwasy te spowalniają proces starzenia się komórek.
Na pewno obniżają poziom trójglicerydów we krwi oraz poziom złego cholesterolu. Regularne przyjmowanie kwasów omega 3 chroni przed chorobami serca oraz zmniejsza ryzyko zawału. Kwasy omega 3 pomagają także przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, pomagając w istotny sposób obniżyć dawki przyjmowanych leków. Ważne jest utrzymanie równowagi pomiędzy kwasami omega 3, które działają hamująco na stan zapalny, a kwasami omega 6, które wpływają na produkcję hormonów pozapalnych. Proporcje tych dwóch typów kwasów, najlepiej zachowane są w diecie śródziemnomorskiej oraz w diecie Japończyków i mieszkańców Grenlandii. Kwasy omega 3, mimo że bardzo zdrowe, nie powinny być spożywane w nadmiarze, szczególnie u chorych na cukrzycę i choroby krążenia.
Pomagają w łagodzeniu objawów depresji oraz mają pozytywny wpływ na funkcje poznawcze. Dlatego na pewno warto wprowadzić kwasy omega 3 do diety, aby uniknąć niedoborów i związanych z tym problemów zdrowotnych.