Czym są falafele, miso i tempeh? Produkty, o których nie mamy zielonego pojęcia to coraz częściej codzienność z powodu napływu różnego rodzaju kuchni do naszych restauracji, domów lub diet. Coraz częściej próbujemy czegoś nowego i eksperymentujemy dlatego warto znać produkty, z których coraz częściej zaczynamy korzystać. Falafele to wegetariańskie smażone kulki albo kotleciki, które robione są z przyprawionej ciecierzycy lub bobu z sezamem. Jest to alternatywa dla zwykłego kebaba. Jest podawana jako kebab wegetariański w picie. Doskonale smakuje i jest znany zwłaszcza w krajach arabskich.
Miso jest pastą, która powstaje ze sfermentowanej soi, gdzie dodatkiem jest ryż, sól morska albo jęczmień czy drożdże. Jest to japońska gęsta pasta stosowana do kiszonych warzyw albo mięs. W Japonii znana jest popularną zupą, w której miso miksuje się z dashi. Miso może być pikantne, słodkie, słone, ziemiste lub owocowe, wszystko zależy od składników jakich używa się w procesie fermentacji. Miso jest bogate w witaminy i składniki mineralne, jest coraz bardziej uznanym składnikiem wielu dań.
Tempeh to produkt indonezyjski, który wytwarzany jest z ziaren soi. Ziarna te poddawane są procesowi fermentacji. Obecnie tempeh ma szerokie zastosowanie ponieważ weganie i wegetarianie zastępują nim mięso i nabiał. Zawarte w nim składniki odżywcze są bardzo dobrze przyswajalne. Produkt ten jest lekkostrawny. Tempeh bogaty jest w żelazo, białko i witaminy z grupy B, prócz witaminy B12 ponieważ jej obecność w nim nie jest udowodniona. Jest on zdrowym produktem, który z powodzeniem zdobywa światowe rynki i podobnie jak inne produkty powstałe w wyniku fermentacji ziaren soi tempeh ma mniej kwasu fitowego i oligosacharydów.