Dla mamy można przygotować domowy likier jajeczny na bazie żółtek, mleka skondensowanego i wódki. Mężczyznę ucieszy natomiast domowa cytrynówka.
Do wykonania cytrynówki potrzebujesz jedynie pół szklanki miodu, 600ml ciepłej wody, 500ml czystej wódki, 7 cytryn oraz 1/4 szklanki cukru. Obrane cytryny pokrój, wrzuć do słoika i zalej 400 ml ciepłej wody wymieszanej z miodem i cukrem, a następnie zakręć słoik. W osobnym słoiku umieść skórki po cytrynach i zalej je spirytusem oraz pozostałą wodą.Odstaw na 24 godziny od czasu do czasu wstrząsając słoikami w celu wymieszania. Po upływie doby oba słoiki przecedź i zlej powstałe płyny do butelki, w której cytrynówka ma powędrować do właściciela. Butelkę możesz ozdobić specjalną etykietą, a do jej szyjki przymocować ususzony plasterek cytryny.