Rate this post

Kuchnia na zdrowie
Polska kuchnia cieszy się uznaniem nie tylko wśród obywateli kraju nad Wisłą. Uwielbiają ją również obcokrajowcy, chętnie odwiedzający Polskę po raz kolejny głównie po to, by zjeść pierogi czy bigos. Choć bardzo smaczna, to jednak według badań polska kuchnia wcale nie jest najzdrowsza. Otóż prym wiedzie tu kuchnia śródziemnomorska. Co różni te dwa podejścia do przyrządzania potraw? Przede wszystkim na południu jada się lżej. Big city pizza podawana jest z oliwą, a mięso choć wkomponowane w tamtejszą dietę, nie stanowi jej tak istotnego składnika jak ma to miejsce w Polsce. Na południu Europy jada się więcej ryb, a przede wszystkim głównym elementem potraw są tam świeże owoce z oliwą i ziołami. Oczywiście we Włoszech także działają duże sieci sklepów spożywczych, w których spotyka się produkty przetworzone. Jednak kultura jedzenia wciąż jest tam silna. A ludzie cenią sobie czas spędzany przy wspólnym posiłku. Co za tym idzie jego przygotowaniu poświęcają sporo uwagi. Polakom coraz rzadziej nie starcza na to ani czasu, ani chęci.