Żurawina to niepozorna roślina zawierająca wiele substancji aktywnych, które są niezwykle skuteczne zarówno w profilaktyce jak i w leczeniu niektórych chorób. Dlaczego owoce żurawiny są tak zdrowe? W jakiej formie ją jeść? Postaram się odpowiedzieć na te pytania.
Skąd się bierze żurawina?
Żurawina to zimozielona krzewinka, której zbiory trwają od połowy września do początku listopada. Naturalnym środowiskiem żurawiny są torfowiska wysokie, powstałe z zarastających roślinnością zbiorników wodnych. To szczególne środowisko sprawia, że owoce żurawiny magazynują wiele składników o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.
Witaminy i minerały
Żurawina zawiera duże ilości witamin A, C i E. Bogata jest także w witaminy z grupy B. W owocach żurawiny znajdziemy także niemałe ilości błonnika, karotenu oraz minerałów jak np. potas, fosfor, magnez czy żelazo. Żurawina zawiera także naturalne barwniki zwane antocyjanami, które działają ochronnie na naczynia krwionośne.
Dlaczego warto jeść żurawinę?
Żurawina bogata jest w związku antyoksydacyjne, dzięki którym organizm wolniej się starzeje. Te same związki wpływają pozytywnie także na wzrok, elastyczność stawów oraz stężenie cholesterolu. Największą sławę żurawinie przynoszą jednak jej właściwości przeciwzapalne i jej zbawienne działanie przy dolegliwości jaką jest zapalenie pęcherza.
Żurawina – w jakiej formie?
Owoce żurawiny można spożywać w trzech formach:
- żurawina surowa,
- żurawina suszona,
- soki i syropy,
- konfitury z żurawiny.
Ze względu na wysoką zawartość antocyjanów, surowe owoce są bardzo cierpkie w smaku. Dlatego spożywanie nieprzetworzonej żurawiny nie jest dla każdego.
Z tego powodu najpopularniejszą formą żurawiny są jej suszone owoce z dodatkiem cukru oraz oleju słonecznikowego. Dzięki nim żurawina traci swoją cierpkość i zyskuje bardziej “przystępny” smak. Dostępne są także soki oraz syropy na bazie żurawiny, które są świetnym i zdrowym dodatkiem do jesiennych herbat i naparów. Popularne są także konfitury żurawinowe, które stanowią ciekawy dodatek do wielu dań.
W Szpinaku kupisz żurawinę suszoną w trzech gramaturach:
- 250g
- 500g
- 1000g