Garam Masala 50g

3,90 

Brak w magazynie

kraj pochodzenia: Polska


KETO: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
WEGAŃSKI: TAK
CERTYFIKAT BIO: NIE
GLUTEN FREE: NIE

 

Garam masala to aromatyczna mieszanka przyprawowa od lat stosowana w tradycyjnej indyjskiej medycynie – ajurwedzie. W starożytności stosowano ją w celu podwyższenia temperatury ciała i osiągnięcia dobrego samopoczucie. Przyprawa ta to znak rozpoznawczy kuchni indyjskiej i z tych rejonów się wywodzi, ale jest bardzo popularna również w Indiach i Pakistanie. Jej nazwa to w dosłownym tłumaczeniu „gorąca przyprawa”. Garam masala szybko rozprzestrzeniła się na inne kraje świata, dotarła również do Europy. Jej charakterystyczny smak nie każdemu jednak przypadnie do gustu. Przygotowuje się ją z kilku podstawowych przypraw, które są prażone, by wydobyć pełnię ich smaku, a następnie drobno mielone na proszek.

Garam masala może się nieco różnić smakiem w zależności od rejonu, w którym została przygotowana. Jej smak można określić jako słodki i pikantny, lekko palący. Nie jest jednak tak ostra jak chilli. Będzie idealna dla osób, które nie lubią bardzo ostrych przypraw. Doskonale sprawdzi się do wszelkich dań kuchni orientalnej.

Skład: kolendra, papryka ostra, papryka słodka, kmin rzymski, kukurydza, cynamon, imbir, liść laurowy, kardamon, kminek, gałka muszkatołowa, goździki, papryka – barwnik naturalny.

Przewiń do góry