Anyż Gwiaździsty 20g

6,90 

Brak w magazynie

kraj pochodzenia: Wietnam


KETO: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
WEGAŃSKI: TAK
CERTYFIKAT BIO: NIE
GLUTEN FREE: NIE

 

Anyż gwiaździsty wykorzystywany jest w kuchni jako przyprawa. Wzbogaca się nim również wyroby alkoholowe – likiery i nalewki. Do jakich potraw go stosować? Zmielone gwiazdki możesz wykorzystać do aromatyzowania kompotów, budyniu, dżemów, a także zup (np. do rosołu). Wzbogacą również smak dań mięsnych. Całe owoce możesz dodać do kawy i herbaty. Świetnie komponuje się z miodem, uwielbia towarzystwo kardamonu i cynamonu. Anyż wykorzystywany jest także często do sporządzania herbaty. Wystarczy zalać wrzącą wodą łyżkę sproszkowanych owoców anyżu i gotować mieszankę przez około 10 minut, by uzyskać wartościowy i smaczny napar. Taka herbatka pomoże złagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego tj. gazy i wzdęcia, może być stosowana przez kobiety w ciąży. Wspomaga również laktację dlatego też zalecana jest dla matek karmiących piersią. Może być spożywana nawet kilka razy dziennie. Napar z owoców anyżu gwiaździstego stosowany jest także pomocniczo w leczeniu kaszlu i kolek jelitowych.

Przewiń do góry