Płatki owsiane bezglutenowe zawierają naturalny błonnik, który wspomaga regulację pracy układu pokarmowego i daje poczucie sytości. Ponadto hamuje gwałtowne uwalnianie się cukru do krwi.
Płatki zawierają duże ilości tłuszczu roślinnego, co powoduje, przez co są niezwykle odżywcze. Nie zawierają glutenu, ponieważ powstają ze zbóż z wyselekcjonowanych upraw.
Ze względu na brak glutenu polecane są dla osób chorujących na celiakię lub chcących z innych powodów zrezygnować z glutenu w swojej diecie.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 368kcal/1522kJ
Tłuszcz: 7.0g
W tym nasycone: 1.0g
Węglowodany: 60,5g
W tym cukry: 1,1g
Białko: 10,3g
Błonnik: 8,3g
Sól: 0,003g