Mąka Ryżowa 1 kg

9,90 

Availability: 196 w magazynie

kraj pochodzenia: Holandia


KETO: NIE
WEGETARIAŃSKI: NIE
WEGAŃSKI: NIE
CERTYFIKAT BIO: NIE
GLUTEN FREE: NIE

 

Mąka ryżowa jest produktem bezglutenowym, posiada neutralny smak i może stanowić zamiennik mąki pszennej (w odpowiednich proporcjach). Mąka ryżowa z powodu braku glutenu nie klei się, a wyroby nie będą aż tak pulchne jak w przypadku mąki pszennej. Przygotowane z niej ciastka lub makaron będą zatem cechować się zbytnią kruchością i łamliwością. W przepisach poleca się zwiększyć ilość jajek od 1 do 2 dodatkowych. Do zwiększenia kleistości mąki ryżowej można też użyć roztartego banana bądź zmielonego siemienia lnianego namoczonego w niewielkiej ilości wody. Mąka ryżowa jest lekkostrawna, produkuje się ją z różnych odmian ryżu. Jest źródłem błonnika, witamin z grupy B, magnezu, cynku, fosforu. W smaku jest delikatnie słodka.

Przewiń do góry