Mąka pszenna chlebowa wykorzystywana jest najczęściej do wyrobu chleba pszennego – zwykłego, wyborowego lub mieszanego. Można dodawać ją również do ciasta na naleśniki czy pierogi, albo do zakwasu na żur. Mąka chlebowa typ 750 jest gładką, białą mąką z odcieniami żółtymi i świetnie nadaje się do wypieku pieczywa pszennego i mieszanego. Nadaje się również do zagęszczania sosów i przygotowywania zasmażek.
Mąka pszenna to jeden z bardziej popularnych rodzajów mąki, który otrzymuje się ze zmielonego ziarna pszenicy. Istnieje bardzo dużo typów mąki pszennej. Te delikatniejsze i najjaśniejsze pochodzą z wewnętrznej części ziarna, czyli bielma (bywają nazywane mąkami bielmowymi). Ciemniejsze mąki, czyli tzw. razowe oprócz bielma zawierają części okrywy nasion. W pszenicy znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę D, E, K i PP, a także składniki mineralne – sód, magnez, potas, siarkę i żelazo.