Suchy Zakwas Pszenny Durum 1 kg

31,90 

Brak w magazynie


KETO: NIE
WEGETARIAŃSKI: TAK
WEGAŃSKI: TAK
CERTYFIKAT BIO: NIE
GLUTEN FREE: TAK

 

Zakwas chlebowy to rodzaj ciasta poddanego procesowi fermentacji. Proces ten zachodzi za sprawą naturalnie występujących w mące pałeczek kwasu mlekowego i drożdży. Jest to proces długotrwały, wymagający zachowania odpowiednich warunków termicznych oraz proporcji mąki i wody. Chleb wypiekany na naturalnym zakwasie jest o wiele zdrowszy niż pieczywo wytwarzane z drożdży piekarskich. Nie zawiera sztucznych polepszaczy, których nie brakuje w wypiekach dostępnych na sklepowych półkach. Pieczywo na zakwasie ma bardziej kwaśny smak, co nie wszystkim przypadnie do gustu. Wyróżnia się kilka rodzajów zakwasu. Ten suchy zalicza się do typu III. To po prostu świeży zakwas poddany procesowi suszenia rozpryskowego lub bębnowego. Ta forma zakwasu jest o wiele wygodniejsza w użyciu. Pieczywo wypiekane na bazie zakwasu z pszenicy durum ma kolor skórki charakterystyczny dla pieczywa pszennego. Jest niezwykle aromatyczne i chrupiące.

Składniki: zmielona pszenica durum, woda, kultury starterowe.

Przewiń do góry