Ksylitol (znany również jako cukier brzozowy) coraz częściej stosowany jest jako zamiennik tradycyjnego cukru. Charakteryzuje się nie tylko niższą zawartością kaloryczną, w porównaniu do białego cukru, ale również korzystnym indeksem glikemicznym.
Ksylitol jest składnikiem naturalnego pochodzenia. W głównej mierze znajduje się on w korze brzozy fińskiej, skąd najczęściej jest pozyskiwany.
Szereg badań naukowych potwierdził korzystny wpływ ksylitolu zarówno na minimalizowanie objawów próchnicy, jak i zmniejszanie ryzyka jej wystąpienia w przyszłości. Wszystko to za sprawą faktu, iż ksylitol nie ulega fermentacji bezpośrednio w jamie ustnej. Ponadto, produkt ten odpowiedzialny jest za przywrócenie właściwej gospodarki kwasowo-zasadowej, przyczyniając się tym samym do zahamowania rozwoju bakterii w okolicach zębów, podniebienia i języka. Nie bez znaczenia jest również fakt, iż zastąpienie białego cukru ksylitolem wpływa korzystnie na poprawę zapachu w jamie ustnej.