Inulina zaliczana jest do żywności funkcjonalnej. To naturalny probiotyk, który wspomoże także proces walki z otyłością. Występuje z formie białego proszku, który wykazuje zdolności pochłaniania wody. W ten sposób może być wykorzystywana do żelowania i zagęszczania potraw. Pozwala tym samym ograniczyć dodatek tłuszczy i zmniejszyć kaloryczność posiłków. Posiada neutralny smak i zapach, co zwiększa możliwości wykorzystania jej w kuchni.
Inulina to wielocukier, który korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową naszego organizmu. Wspiera namnażanie pożytecznych bakterii, a tym samym może wspomóc pracę układu immunologicznego. Naukowcy oprócz działania prebiotycznego zwracają uwagę na inne korzyści zdrowotne płynące ze spożywania inuliny. Badania naukowe wykazały jej pozytywne działanie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego oraz kostnego. Inulina zwiększa wchłanianie niektórych składników mineralnych ze spożywanych pokarmów (głównie wapnia i magnezu) oraz obniża stężenie trójglicerydów we krwi. Wpływa korzystnie na profil lipidowy osocza.
skład: Inulina 92,4 %, glukoza, fruktoza, sacharoza