BIO Melasa Z Cukru Trzczinowego 450g

15,90 

Brak w magazynie

kraj pochodzenia: Paragwaj


KETO: NIE
WEGETARIAŃSKI: TAK
WEGAŃSKI: TAK
CERTYFIKAT BIO: TAK
GLUTEN FREE: NIE

 

Melasa z trzciny cukrowej, to naturalny cukier w postaci ciemnobrązowego, gęstego syropu. Melasa, nazywana przez wielu “czarnym złotem”, bogata jest w naturalny wapń, żelazo, magnez, selen, potas, chrom, witaminę C oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy. Cukier trzcinowy posiada charakterystyczny aromat, który idealnie współgra z zapachem wanilii, cynamonu i czekolady. Idealny jest więc do wypieku ciast, przygotowywania deserów, do słodzenia kawy.

Melasa nadaje się do zastąpienia miodu, cukru białego i innych słodzików. Używa się jej do wyrobu alkoholu, kwasów organicznych i drożdży do pieczenia. Ma postać gęstej, lepkiej cieczy o brązowym zabarwieniu. Melasa to syrop z trzciny cukrowej, który zawiera wszystkie jej najważniejsze właściwości oraz skondensowane składniki: witaminy i minerały. Jest bogata w żelazo, magnez, wapń, potas i miedź.

Melasa to w 100% naturalny i ekologiczny produkt. Oznacza to, że w minimum 95% składa się z organicznych składników, pochodzących z certyfikowanych upraw. Jest znacznie mniej kaloryczna niż cukier tradycyjny i miód.

Inne rodzaje melasy mogą pochodzić nie tylko z trzciny cukrowej, ale też z buraka, agawy, daktyli czy karobu.

Przewiń do góry