Matcha (stanowiąca podstawę niniejszego napoju) jest sproszkowaną formą zielonej herbaty, której liście zbierane są w specjalny i rygorystyczny sposób. Mniej więcej na dwa tygodnie przed planowanym zbiorem, krzewy herbaty szczelnie osłaniane są przed działaniem promieni słonecznych. W ten sposób ich wzrost zostaje spowolniony, a liście uzyskują charakterystyczny, blady odcień zieleni. Ponadto, proces ten sprzyja wytwarzaniu się cennych aminokwasów, za sprawą których liście herbaty stają się nie tylko słodsze, ale i bardziej aromatyczne. Co ciekawe, matcha nazywana jest herbatą japońską. Warto jednak wiedzieć, że tak naprawdę pochodzi ona z Chin. Niemniej jednak, najważniejszą informację stanowi fakt, iż matcha jest niezrównanym źródłem antyoksydantów. Znajdziemy w niej większe ilości prozdrowotnych przeciwutleniaczy niż w jagodach goji, jagodach acai, w granacie, czy brokułach. Ponadto, herbata ta zawiera w swoim składzie liczne katechiny, witaminy i minerały. W tym: witaminę A, witaminę C, wapno, żelazo oraz potas.
Skład: IO mleko kokosowe w proszku (BIO ekstrakt z pulpy kokosa, BIO maltodekstryna), BIO cukier kokosowy, BIO matcha, BIO lucuma, naturalny smak wanilii
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g produktu:
wartość energetyczna: 2069kJ/ 498 kcal
tłuszcz: 38 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 36 g
węglowodany: 28 g
w tym cukry: 28 g
białko: 11 g
sól: 0,5 g