Złoty proszek to aromatyczna mieszanka przyprawowa od lat stosowana w tradycyjnej indyjskiej medycynie – ajurwedzie. Służy do przygotowania napoju na bazie mleka lub napoju roślinnego. Pierwotnie w składzie złotego mleka można było znaleźć wyłącznie mleko krowie. W Indiach wierzono, że mleko krowie spowalnia u człowieka procesy starzenia, wspiera walkę z infekcjami i pomaga przy problemach ze zdrowiem psychicznym. Dziś, kiedy dobroczynne właściwości mleka krowiego są poddawane wątpliwości, ludzie coraz częściej skłaniają się ku napojom roślinnym i z nich przygotowują złoty napój. Jest to jednak kwestia przekonań i własnego wyboru.
SKŁAD:
kurkuma, imbir, cynamon, goździk, pieprz czarny
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 1798kJ/429kcal
Tłuszcz 9,03g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,75g
Węglowodany 66,97g
w tym cukry 2,95g
Białko 7,61g
Sól 0,05g