Mak Niebieski Ziarno 1 kg

24,90 

Brak w magazynie


KETO: NIE
WEGETARIAŃSKI: TAK
WEGAŃSKI: TAK
CERTYFIKAT BIO: NIE
GLUTEN FREE: TAK

 

Mak niebieski stosuje się głównie jako dodatek do wypieków. Może być wykorzystywany w formie posypki, głównie do pieczywa. W przypadku słodkich ciast i rogali, wytwarza się z niego natomiast gęste i aromatyczne nadzienie.

Można go wykorzystywać również w bardziej nietypowy sposób. Nadaje się jako odżywczy dodatek do koktajli oraz owsianek. Może być składnikiem domowych pełnoziarnistych batonów oraz ciasteczek. Na uwagę zasługuje również możliwość wykorzystania ziaren do produkcji domowego peelingu.

Mak niebieski to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. W 100g maku znajduje się ponad 40g tłuszczów, głównie tłuszczów nienasyconych. Według danych tabelarycznych w nasionach tych znajduje się ponad 25 g kwasów z rodziny omega-6. Należą one od NNKT, które posiadają udokumentowany korzystny wpływ na organizm człowieka.

Mak niebieski może stanowić również bardzo bogate źródło błonnika pokarmowego. Zalecane dzienne spożycie tego rodzaju związków dla osoby dorosłej to 30 g na dobę. Tymczasem 100g ziaren maku dostarcza go nawet do 20g. Publikacje wskazują liczne korzyści zdrowotne związane z odpowiednią podażą błonnika pokarmowego.

Przewiń do góry