chrupiące tofu z sosem orzechowym

Warzywa w sosie orzechowym

Dziś mamy dla Was sposób na czystą lodówkę, czyli warzywa w sosie orzechowym!

Obiad, który można zrobić jednocześnie z wszystkiego i z niczego. To dlatego, że nadadzą się do niego niemal wszystkie resztki warzyw, które łypią na Was przy każdym otwarciu lodówki. Tak, ta miękka marchewka też. Idealnie pasuje do niego brokuł, także jeśli i on gdzieś się u Was uchował to należycie do grona zwycięzców! Nadadzą się także warzywa mrożone, wówczas wydłuży się tylko czas ich gotowania. A jeśli Wasza warzywna kolekcja jest wystarczająco duża to istnieje szansa, że starczy dla całego osiedla.

Bazą sosu są zaś: masło orzechowe, sos sojowy, sok z cytryny, miód (lub inne słodzidło) oraz czosnek i cebula, których przecież nie zabraknie w żadnym polskim domu. Jeśli jednak czasem brakuje Wam masła orzechowego – to wiecie gdzie go szukać 😉

Skoro więc każdy ma już składniki – zapraszamy do gotowania 😀

Składniki:

  • olej – 2 łyżki
  • cebula czerwona – ½
  • szalotka – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • imbir – 4 plastry
  • papryka czerwona – ¼
  • papryka zielona – ½
  • marchew – 1 szt
  • cukinia – ½
  • pieczarki -> 5 szt.
  • ciecierzyca – ½ szklanki
  • woda -¼ szklanki
  • masło orzechowe – 3 łyżki
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • miód – 1 łyżka
  • papryka słodka -> łyżeczka
  • papryka ostra -> ½ łyżeczki
  • kolendra suszona – ½ łyżeczki
Składniki na sos orzechowy

Przygotowanie:

  1. Cebulę i szalotkę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię wraz z plastrami imbiru.
  2. Podsmażamy je na oleju 1-2min, w razie potrzeby dolewając wody.
  3. Po tym czasie wyjmujemy plastry imbiru i dodajemy pozostałe wcześniej pokrojone warzywa dolewając do nich około ¼ szklanki wody.
  4. Następnie zabieramy się za sos dodając masło orzechowe, sos sojowy oraz wymienione przyprawy.
  5. Warzywa gotujemy w powstałym sosie aż będą wystarczająco miękkie – to zależy od warzyw, które używacie, więc najlepiej jest smakować 🙂
  6. W razie potrzeby dodajemy kolejne porcje wody, aby sos nie był zbyt gęsty.
  7. Na koniec warto dosolić do smaku oraz dodać płatki drożdżowe, które świetnie uzupełniają smak sosu.
  8. Smacznego!


My podaliśmy go z makaronem ryżowym oraz chrupiącym tofu, na które przepis dodamy wkrótce 😀

1 thought on “Warzywa w sosie orzechowym”

  1. Pingback: Tofu w chrupiącej panierce - Szpinak Sklep

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry