Dziś mamy dla Was sposób na czystą lodówkę, czyli warzywa w sosie orzechowym!
Obiad, który można zrobić jednocześnie z wszystkiego i z niczego. To dlatego, że nadadzą się do niego niemal wszystkie resztki warzyw, które łypią na Was przy każdym otwarciu lodówki. Tak, ta miękka marchewka też. Idealnie pasuje do niego brokuł, także jeśli i on gdzieś się u Was uchował to należycie do grona zwycięzców! Nadadzą się także warzywa mrożone, wówczas wydłuży się tylko czas ich gotowania. A jeśli Wasza warzywna kolekcja jest wystarczająco duża to istnieje szansa, że starczy dla całego osiedla.
Bazą sosu są zaś: masło orzechowe, sos sojowy, sok z cytryny, miód (lub inne słodzidło) oraz czosnek i cebula, których przecież nie zabraknie w żadnym polskim domu. Jeśli jednak czasem brakuje Wam masła orzechowego – to wiecie gdzie go szukać 😉
Skoro więc każdy ma już składniki – zapraszamy do gotowania 😀
Składniki:
- olej – 2 łyżki
- cebula czerwona – ½
- szalotka – 1 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- imbir – 4 plastry
- papryka czerwona – ¼
- papryka zielona – ½
- marchew – 1 szt
- cukinia – ½
- pieczarki -> 5 szt.
- ciecierzyca – ½ szklanki
- woda -¼ szklanki
- masło orzechowe – 3 łyżki
- sos sojowy – 2 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- miód – 1 łyżka
- papryka słodka -> łyżeczka
- papryka ostra -> ½ łyżeczki
- kolendra suszona – ½ łyżeczki
- woda – ¼ szklanki
- sól
- płatki drożdżowe – 2 łyżki

Przygotowanie:
- Cebulę i szalotkę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię wraz z plastrami imbiru.
- Podsmażamy je na oleju 1-2min, w razie potrzeby dolewając wody.
- Po tym czasie wyjmujemy plastry imbiru i dodajemy pozostałe wcześniej pokrojone warzywa dolewając do nich około ¼ szklanki wody.
- Następnie zabieramy się za sos dodając masło orzechowe, sos sojowy oraz wymienione przyprawy.
- Warzywa gotujemy w powstałym sosie aż będą wystarczająco miękkie – to zależy od warzyw, które używacie, więc najlepiej jest smakować 🙂
- W razie potrzeby dodajemy kolejne porcje wody, aby sos nie był zbyt gęsty.
- Na koniec warto dosolić do smaku oraz dodać płatki drożdżowe, które świetnie uzupełniają smak sosu.
- Smacznego!
My podaliśmy go z makaronem ryżowym oraz chrupiącym tofu, na które przepis dodamy wkrótce 😀
Pingback: Tofu w chrupiącej panierce - Szpinak Sklep