Tofu jest produktem, który wśród wielu osób wywołuje mieszane uczucia i często skrajne reakcje. Wiele osób wciąż nie może się do niego przekonać, mimo że przy jego użyciu można w kuchni zdziałać prawdziwe cuda. Jeśli należycie do obozu przeciwników tego produktu mamy coś dla Was! Chrupiące tofu w panierce potrafi trafić w gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Oto w jaki sposób możecie je przyrządzić.
Chrupiące tofu- składniki
Będziemy potrzebować następujących produktów:
tofu – opakowanie 180g
marynata:
- sos sojowy – 2 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- miód – 1 łyżka
- czosnek – 2 ząbki
- papryka słodka – 1 łyżka
- papryka ostra – 1 łyżeczka
- curry – 1 łyżeczka
- kolendra suszona – 1 łyżeczka
panierka:
- mąka kukurydziana – 2 łyżki
- olej – 2 łyżki
Chrupiące tofu- przygotowanie
Sekretem przygotowania smacznego tofu jest dokładne odciśnięcie wody z produktu. W jaki sposób to zrobić? Kostkę tofu owijamy w ręcznik kuchenny i kładziemy na desce. Przyciskamy je z obu stron, tak aby ręcznik wciągnął całą wodę. Warto także przycisnąć je czymś ciężkim – tu dobrze sprawdza się ułożenie tofu w wyłączonym opiekaczu, którego ciężar wyręczy nas w pracy. Dopiero tak przygotowane tofu nadaje się do dalszej obróbki – czyli krojenia i marynowania.


Kolejnym sekretem pysznego tofu jest marynata na bazie sosu sojowego i pozostałych przypraw. Powinna być intensywna i jednocześnie słona, słodka i ostra. Należy je zamarynować minimum godzinę przed dalszą obróbką, tak, aby smaki zdążyły się wchłonąć.

Zamarynowane tofu obtaczamy w mące kukurydzianej, a następnie podsmażamy je na rozgrzanej patelni z olejem.

Voilà!
I gotowe! Tak przygotowane tofu można podać na mnóstwo sposobów, czy to w postaci wrapa, czy chociażby w towarzystwie makaronu z sosem orzechowym. Możliwości jest wiele, wybór należy do was 🙂
Smacznego!
Super przepis :)) A czy można użyć mąki pszennej zamiast kukurydzianej?
Dziękujemy 🙂
Użycie mąki kukurydzianej jest tutaj kluczowe, zastąpić ją można ewentualnie mąką ziemniaczaną. Mąka pszenna nie da takiego efektu.
Zapraszamy do spróbowania!