Chrupiące tofu

Tofu w chrupiącej panierce

Tofu jest produktem, który wśród wielu osób wywołuje mieszane uczucia i często skrajne reakcje. Wiele osób wciąż nie może się do niego przekonać, mimo że przy jego użyciu można w kuchni zdziałać prawdziwe cuda. Jeśli należycie do obozu przeciwników tego produktu mamy coś dla Was! Chrupiące tofu w panierce potrafi trafić w gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Oto w jaki sposób możecie je przyrządzić.

Chrupiące tofu- składniki

Będziemy potrzebować następujących produktów:

tofu – opakowanie 180g

marynata:

  • sos sojowy – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • miód – 1 łyżka
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryka słodka – 1 łyżka
  • papryka ostra – 1 łyżeczka
  • curry – 1 łyżeczka
  • kolendra suszona – 1 łyżeczka

panierka:

  • mąka kukurydziana – 2 łyżki
  • olej – 2 łyżki

Chrupiące tofu- przygotowanie

Sekretem przygotowania smacznego tofu jest dokładne odciśnięcie wody z produktu. W jaki sposób to zrobić? Kostkę tofu owijamy w ręcznik kuchenny i kładziemy na desce. Przyciskamy je z obu stron, tak aby ręcznik wciągnął całą wodę. Warto także przycisnąć je czymś ciężkim – tu dobrze sprawdza się ułożenie tofu w wyłączonym opiekaczu, którego ciężar wyręczy nas w pracy. Dopiero tak przygotowane tofu nadaje się do dalszej obróbki – czyli krojenia i marynowania.

Chrupiące tofu 500x700 (1)
tofu

Kolejnym sekretem pysznego tofu jest marynata na bazie sosu sojowego i pozostałych przypraw. Powinna być intensywna i jednocześnie słona, słodka i ostra. Należy je zamarynować minimum godzinę przed dalszą obróbką, tak, aby smaki zdążyły się wchłonąć.

Chrupiące tofu

Zamarynowane tofu obtaczamy w mące kukurydzianej, a następnie podsmażamy je na rozgrzanej patelni z olejem.

Chrupiące tofu

Voilà!

I gotowe! Tak przygotowane tofu można podać na mnóstwo sposobów, czy to w postaci wrapa, czy chociażby w towarzystwie makaronu z sosem orzechowym. Możliwości jest wiele, wybór należy do was 🙂

Smacznego!

2 thoughts on “Tofu w chrupiącej panierce”

    1. Kinga Burak

      Dziękujemy 🙂
      Użycie mąki kukurydzianej jest tutaj kluczowe, zastąpić ją można ewentualnie mąką ziemniaczaną. Mąka pszenna nie da takiego efektu.
      Zapraszamy do spróbowania!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry