Nadeszła jesień, a wraz z nią coraz trudniejsze poranki. Dlatego mamy dla Was sposób na przyjemny początek dnia, dla którego nie trzeba poświęcać swojego snu! Nasze najprostsze pankejki wykonacie w niecałe 10 minut przy użyciu podstawowych składników, które każdy ma w domu. Do ich wykonania nie potrzeba nawet jajek, więc zasmakują także osobom na diecie roślinnej.
Składniki
- mąka – 2 szklanki
- erytrytol lub inne słodzidło – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 1 łyżka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- sól – szczypta
- mleko roślinne/ krowie – 1,5 szklanki
- olej – 4 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
Przygotowanie
- Mieszamy ze sobą suche składniki.
- Następnie dodajemy do nich po kolei: mleko, olej, sok z cytryny z cytryny.
Ciasto powinno wyjść gęste i puszyste. - Przed smażeniem dobrze nagrzewamy patelnię.
- Pancakes smażymy na średnim ogniu, przewracając je na drugą stronę gdy na całym placku widoczne będą bąbelki.


Dodatkowe informacje
Nasze pankejki podane są z jogurtem waniliowym, dżemem z wiśni i sosem chałwowym przygotowanym na bazie pasty sezamowej tahini i miodu! Bardzo polecamy to połączenie. Świetnie łączą się także z naszymi pastami orzechowymi i sezonowymi owocami.
Pankejki są bardzo łatwe w przygotowaniu i wyjdą każdemu, nawet nie wprawionemu w boju kucharzowi 🙂
Powodzenia i smacznego!