Pancakes z pastą tahini

Pyszne pankejki w 10 minut

Nadeszła jesień, a wraz z nią coraz trudniejsze poranki. Dlatego mamy dla Was sposób na przyjemny początek dnia, dla którego nie trzeba poświęcać swojego snu! Nasze najprostsze pankejki wykonacie w niecałe 10 minut przy użyciu podstawowych składników, które każdy ma w domu. Do ich wykonania nie potrzeba nawet jajek, więc zasmakują także osobom na diecie roślinnej.

Składniki

  • mleko roślinne/ krowie – 1,5 szklanki
  • olej – 4 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka

Przygotowanie

  • Mieszamy ze sobą suche składniki.
  • Następnie dodajemy do nich po kolei: mleko, olej, sok z cytryny z cytryny.
    Ciasto powinno wyjść gęste i puszyste.
  • Przed smażeniem dobrze nagrzewamy patelnię.
  • Pancakes smażymy na średnim ogniu, przewracając je na drugą stronę gdy na całym placku widoczne będą bąbelki.
Pancakes
Pancakes z malinami

Dodatkowe informacje

  • Porcja z przepisu nasyci 2-3 osoby,
  • Pankejki z tego przepisu to świetna okazja do użycia mniej typowych mąk, tj. jaglana, owsiana, ryżowa, orkiszowa,
  • W przypadku mąk na bazie orzechów najlepiej jest zastąpić nimi tylko połowę mąki potrzebnej w przepisie, aby nie ryzykować utraty puszystości.

Nasze pankejki podane są z jogurtem waniliowym, dżemem z wiśni i sosem chałwowym przygotowanym na bazie pasty sezamowej tahini i miodu! Bardzo polecamy to połączenie. Świetnie łączą się także z naszymi pastami orzechowymi i sezonowymi owocami.

Pankejki są bardzo łatwe w przygotowaniu i wyjdą każdemu, nawet nie wprawionemu w boju kucharzowi 🙂

Powodzenia i smacznego!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry