Płatki drożdżowe to nowy superfood, którego popularność wciąż rośnie. To dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych, właściwościom zdrowotnym oraz ciekawym serowo – orzechowym smaku, płatki drożdżowe coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach.
Płatki drożdżowe - jak powstają?
Płatki drożdżowe są produktem spożywczym powstającym z nieaktywnych drożdży. Do ich produkcji najczęściej używa się także glukozy pochodzącej z melasy buraczanej lub trzcinowej w roli pożywki. Po uzyskaniu odpowiedniej objętości, drożdże dezaktywuje się przez wykorzystanie wysokiej temperatury. Kolejnymi etapami przygotowania produktu są: oddzielenie, mycie, suszenie oraz nadanie odpowiedniej formy.
Wartości odżywcze płatków drożdżowych
Płatki drożdżowe są świetnym dodatkiem do potraw, podnoszącym ich wartość odżywczą. Są bardzo bogate w białko, którego zawartość to 49g. na 100g. produktu. Zawierają również duże ilości witamin z grupy B. Dzięki temu spożywanie płatków drożdżowych może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego układu nerwowego, a także kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. Produkt jest także bogaty w błonnik – to aż 27g. na 100g. produktu. Płatki zawierają małe ilości tłuszczu, dlatego mogą zainteresować osoby dbające o linię. Płatki nie zawierają dodatku cukru, ani konserwantów.
Korzyści płynące ze spożywania płatków drożdżowych
Spożywanie płatków drożdżowych niesie ze sobą wiele korzyści, oto w jaki sposób wpływają na nasze organizmy:
- redukują poziom złego cholesterolu dzięki obecności beta – 1,3 glukanu – rodzaju błonnika
- działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie,
- korzystnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B,
- wspomagają układ sercowo-naczyniowy, układ pokarmowy oraz endokrynologiczny dzięki występowaniu witaminy B1,
- wzmacniają kości dzięki zawartości wapnia.
Płatki drożdżowe - zastosowanie

Płatki drożdżowe mają konsystencję podobną do grubo zmielonej bułki tartej i posiadają ciekawy serowo – orzechowy smak, dzięki czemu znajdują w kuchni wiele zastosowań:
- Produkt świetnie sprawdzi się w roli zagęstnika w zupach i sosach, dodając im niebanalnego smaku oraz wartości odżywczych.
- Dodany do bułki tartej doda charakteru przygotowywanej panierce.
- Fantastycznie dopełnia smak domowych past kanapkowych, kotletów, pasztetów.
- Doskonale sprawdza się również jako posypka do makaronów, ziemniaków, sałatek.
- Jest wspaniałym zamiennikiem sera dla wegan oraz osób dbających o linię.
Płatki drożdżowe to pyszny i uniwersalny produkt, dla którego warto znaleźć miejsce w swojej kuchni. Nie tylko dla wegan! 😉