płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe nieaktywne – czym są?

Płatki drożdżowe to nowy superfood, którego popularność wciąż rośnie. To dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych, właściwościom zdrowotnym oraz ciekawym serowo – orzechowym smaku, płatki drożdżowe coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach.

Płatki drożdżowe - jak powstają?

Płatki drożdżowe są produktem spożywczym powstającym z nieaktywnych drożdży. Do ich produkcji najczęściej używa się także glukozy pochodzącej z melasy buraczanej lub trzcinowej w roli pożywki. Po uzyskaniu odpowiedniej objętości, drożdże dezaktywuje się przez wykorzystanie wysokiej temperatury. Kolejnymi etapami przygotowania produktu są: oddzielenie, mycie, suszenie oraz nadanie odpowiedniej formy.

Wartości odżywcze płatków drożdżowych

Płatki drożdżowe są świetnym dodatkiem do potraw, podnoszącym ich wartość odżywczą. Są bardzo bogate w białko, którego zawartość to 49g. na 100g. produktu. Zawierają również duże ilości witamin z grupy B. Dzięki temu spożywanie płatków drożdżowych może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego układu nerwowego, a także kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. Produkt jest także bogaty w błonnik – to aż 27g. na 100g. produktu. Płatki zawierają małe ilości tłuszczu, dlatego mogą zainteresować osoby dbające o linię. Płatki nie zawierają dodatku cukru, ani konserwantów.

Korzyści płynące ze spożywania płatków drożdżowych

Spożywanie płatków drożdżowych niesie ze sobą wiele korzyści, oto w jaki sposób wpływają na nasze organizmy:

  • redukują poziom złego cholesterolu dzięki obecności beta – 1,3 glukanu – rodzaju błonnika
  • działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie,
  • korzystnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B,
  • wspomagają układ sercowo-naczyniowy, układ pokarmowy oraz endokrynologiczny dzięki występowaniu witaminy B1,
  • wzmacniają kości dzięki zawartości wapnia.

Płatki drożdżowe - zastosowanie

spaghetti z płatkami drożdżowymi
Płatki drożdżowe śwetnie zastępują parmezan jako posypka na spaghetti.

Płatki drożdżowe mają konsystencję podobną do grubo zmielonej bułki tartej i posiadają ciekawy serowo – orzechowy smak, dzięki czemu znajdują w kuchni wiele zastosowań:

  • Produkt świetnie sprawdzi się w roli zagęstnika w zupach i sosach, dodając im niebanalnego smaku oraz wartości odżywczych.
  • Dodany do bułki tartej doda charakteru przygotowywanej panierce.
  • Fantastycznie dopełnia smak domowych past kanapkowych, kotletów, pasztetów.
  • Doskonale sprawdza się również jako posypka do makaronów, ziemniaków, sałatek.
  • Jest wspaniałym zamiennikiem sera dla wegan oraz osób dbających o linię.

Płatki drożdżowe to pyszny i uniwersalny produkt, dla którego warto znaleźć miejsce w swojej kuchni. Nie tylko dla wegan! 😉

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry