Zupa dyniowa

Krem z dyni z imbirem i pomarańczą

Jesień już w pełni, a wraz z nią bardzo wyczekiwany przez niektórych czas w roku – czyli sezon dyniowy. To właśnie teraz mamy dostęp do świeżych, dorodnych i pełnych smaku dyń 🙂 Z ich użyciem możemy przygotować cały wachlarz dań, od słodkich deserów po wytrawne pasty, kopytka i zupy! To właśnie od zupy krem rozpoczniemy serię przepisów idealnych na jesienne wieczory. Aby przepis nie był nudny w tym roku urozmaicamy go sokiem z pomarańczy oraz curry.

Składniki:

  • dynia hokkaido – cała ważyła 4kg
  • oliwa/masło – 4 łyżki
  • cebula – 1 szt.
  • imbir suszony – 1,5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka
  • curry – 0,5 łyżeczki
  • bulion warzywny – ok. 1 litr
  • sok z pomarańczy – 200ml
  • sól
  • pieprz
dynia


Przygotowanie:

  1. Dynię oczyszczamy z pestek i kroimy w w duże kawałki.
  2. Pokrojoną dynię umieszczamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na 15-20 minut.
  3. Z upieczonej dyni odkrajamy skórkę i kroimy w mniejsze kawałki.
  4. W największym garnku rozgrzewamy olej/masło.
  5. Podsmażamy na nim cebulę wraz z przyprawami przez około 1 minutę.
  6. Do garnka z cebulą i przyprawami dodajemy kawałki dyni i oraz bulion warzywny w takiej ilości, aby zakrył całą dynię.
  7. Gotujemy dynię w bulionie i przyprawach 15 minut, a następnie zostawiamy zupę do wystygnięcia.
  8. Dodajemy świeży sok z pomarańczy i całość blendujemy.
  9. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  10. Podajemy z dowolnymi pestkami, grzankami czy świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Zupa dyniowa

Odwiedź nas w Social Mediach:

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry