Jesień już w pełni, a wraz z nią bardzo wyczekiwany przez niektórych czas w roku – czyli sezon dyniowy. To właśnie teraz mamy dostęp do świeżych, dorodnych i pełnych smaku dyń 🙂 Z ich użyciem możemy przygotować cały wachlarz dań, od słodkich deserów po wytrawne pasty, kopytka i zupy! To właśnie od zupy krem rozpoczniemy serię przepisów idealnych na jesienne wieczory. Aby przepis nie był nudny w tym roku urozmaicamy go sokiem z pomarańczy oraz curry.
Składniki:
- dynia hokkaido – cała ważyła 4kg
- oliwa/masło – 4 łyżki
- cebula – 1 szt.
- imbir suszony – 1,5 łyżeczki
- gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka
- curry – 0,5 łyżeczki
- bulion warzywny – ok. 1 litr
- sok z pomarańczy – 200ml
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
- Dynię oczyszczamy z pestek i kroimy w w duże kawałki.
- Pokrojoną dynię umieszczamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na 15-20 minut.
- Z upieczonej dyni odkrajamy skórkę i kroimy w mniejsze kawałki.
- W największym garnku rozgrzewamy olej/masło.
- Podsmażamy na nim cebulę wraz z przyprawami przez około 1 minutę.
- Do garnka z cebulą i przyprawami dodajemy kawałki dyni i oraz bulion warzywny w takiej ilości, aby zakrył całą dynię.
- Gotujemy dynię w bulionie i przyprawach 15 minut, a następnie zostawiamy zupę do wystygnięcia.
- Dodajemy świeży sok z pomarańczy i całość blendujemy.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Podajemy z dowolnymi pestkami, grzankami czy świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
