Pierwszym czynnikiem, który wpływa na aromat poszczególnych odmian, jest region pochodzenia ziaren. Smak zielonych, nieobrobionych owoców kawowca, kształtowany jest m.in. przez wysokość na jakiej rosną jego drzewa, temperatury, a nawet rodzaj gleb jakie występują na danym terenie. Najważniejszy dla smaku kawy, jest jednak proces jej palenia.To właśnie on decyduje o intensywności jej aromatów, dlatego musi być przeprowadzony wyjątkowo precyzyjnie, z uwzględnieniem odpowiedniej temperatury i czasu poddawania termicznej obróbce. Kawa świeżo palona, powinna być szybko ochładzana przy pomocy specjalnych urządzeń, ponieważ w innym przypadku, ziarna uległyby przepaleniu i nie nadawałyby się do zaparzania. Wypalona kawa, zapakowywana jest w specjalne opakowania, które pozwalają jak najdłużej zachować jej świeżość i aromaty uzyskane w procesie obróbki.
Kawa świeżo palona Bydgoszcz
Ostatnio dodane:
Czy napoje roślinne są lepsze od mleka krowiego?
Czy napoje roślinne są lepsze od mleka krowiego? Odpowiedź na to pytanie jest bardziej złożona, niż mogłoby się wydawać. Zdrowotne korzyści i wpływ na środowisko to tylko niektóre czynniki, które trzeba wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji.