Rate this post

Dla smakoszy kawy, ważne są unikalne aromaty poszczególnych jej gatunków. W jaki sposób kształtuje się ostateczny smak kawy, którą możemy kupić w sklepie, czy ulubionej kawiarni?

Pierwszym czynnikiem, który wpływa na aromat poszczególnych odmian, jest region pochodzenia ziaren. Smak zielonych, nieobrobionych owoców kawowca, kształtowany jest m.in. przez wysokość na jakiej rosną jego drzewa, temperatury, a nawet rodzaj gleb jakie występują na danym terenie. Najważniejszy dla smaku kawy, jest jednak proces jej palenia.To właśnie on decyduje o intensywności jej aromatów, dlatego musi być przeprowadzony wyjątkowo precyzyjnie, z uwzględnieniem odpowiedniej temperatury i czasu poddawania termicznej obróbce. Kawa świeżo palona, powinna być szybko ochładzana przy pomocy specjalnych urządzeń, ponieważ w innym przypadku, ziarna uległyby przepaleniu i nie nadawałyby się do zaparzania. Wypalona kawa, zapakowywana jest w specjalne opakowania, które pozwalają jak najdłużej zachować jej świeżość i aromaty uzyskane w procesie obróbki.