Jesień już w pełni, a wraz z nią coraz trudniejsze poranki. Przy porannym wstawaniu pomóc może pyszne śniadanie, które wyciągnie nas z łóżka. W takiej roli świetnie sprawdzi się granola pełna jesiennych smaków. Granolę przygotujecie bardzo szybko przy użyciu jedynie patelni. Do dzieła!
Składniki:
- orzechy laskowe – 2 łyżki
- orzechy włoskie – 2 łyżki
- płatki migdałowe – 2 łyżki
- płatki owsiane – 1 szklanka
- miód/syrop z agawy – 2 łyżki
- olej kokosowy – 2 łyżki
- cynamon – 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika – ½ łyżeczki
- sól – dwie szczypty
- żurawina suszona – 3 łyżki
Przygotowanie:
- Orzechy kroimy i prażymy na suchej patelni
- Dodajemy do nich płatki owsiane i prażymy do ich zarumienienia
- Bezpośrednio na patelnię dodajemy olej kokosowy, miód i przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy.
- Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy suszoną żurawinę.
- Granola nabierze chrupkości po wystudzeniu.