amarantus

Amarantus – z czym to się je?

Historia amarantusa

Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Stanowił podstawę diety Inków, Azteków i Majów, którzy uważali, że jest on źródłem siły oraz męstwa ich wojowników. Nasiona Amarantusa pojawiły się w Europie dzięki wyprawie Kolumba. Przez długi czas roślina pozostawała jednak niedoceniona, aż do XXI wieku, kiedy amarantus został odkryty na nowo.

Dopiero ponowne odkrycie amarantusa przyniosło mu należytą popularność. Doceniono wówczas jego cenne właściwości prozdrowotne oraz lecznicze. Warto zaznaczyć, że wartość odżywcza amarantusa jest znacznie wyższa od pszenicy, jęczmienia czy żyta.

Ciekawostką związaną z amarantusem jest fakt, że rosnący szarłat jest w stanie pochłaniać dwa razy więcej dwutlenku węgla niż inne rośliny. W efekcie, jego masowa uprawa może być istotna w kontekście przeciwdziałania skutkom efektu cieplarnianego.

Amarantus – właściwości

Mimo niepozornego wyglądu, nasiona amarantusa zawierają w sobie bogaty wachlarz witamin i aminokwasów. Stanowią także źródło dobrze przyswajalnego białka. Nie zawierają także glutenu, a dzięki zawartości cennych dla zdrowia aminokwasów, mogą zastąpić produkty mleczne osobom, na diecie bez laktozy lub diecie roślinnej. Kolejną z zalet amarantusa jest wysoka zawartość łatwostrawnej skrobii, która dostarcza organizmowi energię. Szarłat jest także źródłem magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Natomiast mąka z amarantusa zawiera aż dwunastokrotnie większą ilość witaminy B6 niż popularna mąka pszenna.

amarantus

Amarantus – dla kogo?

  • Dla sportowców oraz uczniów – nasiona amarantusa warto spożywać przed wysiłkiem zarówno fizycznym jak i umysłowym. Najlepiej jest zjeść go wraz z posiłkiem poprzedzającym trening czy egzamin.
  • Dla osób na diecie – szarłat należy do grupy produktów bardzo sycących, więc z powodzeniem można spożywać go na diecie. Amarantus dostarczy organizmowi cennych składników odżywczych, a jednocześnie pomoże ograniczyć podjadanie.

Amarantus – z czym go jeść?

Dzięki delikatnemu smakowi, nasiona amarantusa mogą być składnikiem zarówno deserów jak i dań wytrawnych.

Do bezpośredniego spożycia nadaje się amarantus ekspandowany, czyli uprażony w wyniku procesu napowietrzania. W formie ekspandowanej świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki, owsianki czy dodatek do domowego pieczywa.

W porównaniu do kaszy czy ziemniaków, amarantus zawiera o wiele więcej błonnika pokarmowego. Dlatego z powodzeniem można wykorzystać go jako źródło węglowodanów w posiłku.

Jak więc przygotować surowe ziarna amarantusa?

Nasiona amarantusa należy zalać osoloną wodą w proporcji: jedna szklanka nasion na trzy szklanki wody. Ziarna powinny gotować się do momentu wchłonięcia całej wody.

Szarłat można dodać także bezpośrednio do zupy i gotować go razem z nią. Należy jednak pamiętać, że po ugotowaniu znacznie zwiększy swoją objętość.

Amarantusa znajdziecie tutaj:

jaglanka
Wpadnij na nasze media społecznościowe:

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry